Sveiciens! Ļoti priecājos redzēt, ka gan pie zaļo vārnu būra, gan arī forumā viss notiek. Iespēju robežās turpināšu komentēt jūsu vērtīgos vērojumus un jautājumus. Bet vispirms īsa piezīme par zaļās vārnas balsi, kā arī par vebkameras skaņu.
Taisnība tiem, kuri ir jau pieminējuši, ka šo putnu balsis ir stiprs pretstats to izskatam. Taču ir viens būtisks apstāklis, kas jāņem vērā, veidojot priekšstatu par zaļās vārnas saucieniem un "dziesmām" - vebkameras skaņas briesmīgā kvalitāte. Ironiskas sakritības veidā pats esmu arī skaņinieks (t.i. skaņu ierakstītājs jeb ieskaņotājs), un piedevām gatavoju dabas skaņu ierakstus arī šim pašam LIFE projektam Putni Ādažos, kas mums piedāvā lielisko iespēju vērot norises pie zaļo vārnu būra un tā iekšpusē. Taču neesmu kameru būra skaņas "autors" un ļoti pārdzīvoju to šausmīgo brāķi, kas ir dzirdams tiešraidē. Nespēju kaut ko tādu klausīties pat mazā skaļumā, slēdzu skaņu vispār ārā. Pat ar visiem centieniem uzlabot skaņas kvalitāti, tā joprojām ir - un laikam pie šī tehniskā risinājuma diemžēl arī paliks - slikta un izkropļota. Žēl. Jo zaļo vārnu balsis ne tikai nav nemaz tik briesmīgas, bet ar laiku pierodot pie tām, es teiktu, manām ausīm tā ir viena no mīļākajām skaņām. Iepriekš rakstītā ilustrācijai un salīdzinājumam ar vebkameras skaņām iesaku noklausīties zaļo vārnu balsu ierakstus šeit: http://putniadazos.lv/lv/audio
Starp citu, šīs skaņas vienā vēlā vasarā ierakstīju Ādažu poligonā tieši pie šī paša būra. Protams, ar pavisam citiem mikrofoniem, vadiem un aparātu.
Iesaku šo ierakstu klausīties austiņās, jo tas ir stereo ar vismaz divu putnu piedalīšanos un pārlidojumiem.
dabasSkaņas wrote:...
Iesaku šo ierakstu klausīties austiņās, jo tas ir stereo ar vismaz divu putnu piedalīšanos un pārlidojumiem.
Paldies, tiešām kvalitatīvs ieraksts, var dzirdēt gan spārnu švīkstoņu, gan putnu balsis, kas izklausās pat tīri jaukas. Tik reāla skaņa, ka likās, ka odus jāsāk gaiņāt prom no galvas
Brīnišķīgs attēlu un video materiāls forumā, bravo visiem dalībniekiem!
Tas ļauj man turpināt ziņot jums par to zaļo vārnu gredzeniem, kas līdz šim ir redzētas pie tiešraides būra:
1)
Par "NA" jau rakstīju (gredzenota 30.06.2013. kā mazulis vienā no būriem Garkalnes mežos, pēc tam 2014.-2015. gadā nav redzēta, arī pie tiešraides būra poligonā ne; pašreiz šis putns ir trīsgadnieks – pagaidām vēl nepilnus trīs gadus vecs);
2)
Otra zaļvārna ar dzelteno gredzenu tiešām ir “KX”, bez šaubām!
- gredzenota 13.07.2012. Silakrogā kā mazulis vienā no būriem (pašreiz šis putns ir četrgadnieks – pagaidām vēl nepilnus četrus gadus vecs);
- jau nākamajā – 2013. gadā redzēta kopā ar citu gredzenotu zaļo vārnu Garkalnes mežos, kur iespējams ligzdoja dabiskā, melnās dzilnas kaltā dobumā (apgredzenojām 4 mazuļus);
- 2014. gadā nav redzēta – atkal jau, iespējams, palikusi nemanīta pie kādas no daudzām nesekmīgajām ligzdām; tā bija sliktākā kopš 1999. gada novērotā zaļo vārnu vasara Latvijā, auksta un lietaina, un tā kā pieaugušos putnus pie ligzdām parasti skatāmies tikai mazuļu laikā, tad tovasar daudzu nesekmīgo ligzdotāju ID palika nezināmas;
- 2015. gadā sekmīgi ligzdoja ŠAJĀ – tiešraides būrī, kur izaudzināja divus mazuļus kopā ar putnu, kas šogad vēl pagaidām nav manīts; diemžēl dzimumu es nevaru pateikt – mazuļu spalvu molekulārbioloģiskās analīzes vēl nav pabeigtas (tā vai otrādi, šī ir vienīgā īstenā būra saimniece no trim redzētajām);
3)
Ar trešo putnu, kam uz kreisās kājas ir divi vecā parauga šaurie un vienkrāsainie bezburtu gredzeni, ir maza ķēpa. Man patīk izziņot tikai pavisam drošas un skaidras ziņas. Šajā gadījumā “sarkanais” gredzens ir vai nu a) vairāk nekā 10 aizvadīto gadu laikā viegli mainījis krāsu un man izskatās pārāk tumšs, violetīgs, lai es to uzreiz nosauktu par sarkanu, vai b) tas ir violets, nevis sarkans (esam likuši gan sarkanus, gan violetus!), vai c) kameras (un datora ekrāna?) krāsu balansa dēļ sarkanais izskatās mazliet šķībs...
Labā ziņa ir tā, ka abos gadījumos (sarkans vai violets) šis putns ir gredzenots Garkalnes mežos 2005. gadā, tātad ir jau nepilnus 11 gadus vecs. Līdz ar to ir sasniegts jauns vecuma rekords šai sugai vismaz Latvijā, ja ne pasaulē (man pieejamās publicētās ziņas runā vien par 9-gadīgu putnu; pērn savās rokās turēju pirms 10 gadiem gredzenotu un joprojām dzīvu + ligzdojošu zaļo vārnu). Jebkurā gadījumā, pagaidām atturos nosaukt konkrētā putna CV ziņas, kamēr nav pavisam droši skaidrs, vai augšējais gredzens ir sarkans, vai violets.
Kopā ņemot, kameras jau pāris dienās ir parādījušas negaidīti daudz. Un tas vēl var nebūt viss.
Un šādi bērnībā izskatījās "NA" no vienas puses 30.06.2013. Garkalnes mežos, kur tika pie sava gredzena, piedaloties Ievai Mārdegai, Zanei Lācei un Ainaram Mielavam, par ko saglabājušās vēsturiskas liecības šajā LR1 raidījumā: http://lr1.lsm.lv/lv/raksts/kustonju-pa ... uljus.a24/
Paldies, Edmund, par dabas skaņu ar putnu dziesmām ierakstiem, var stundām klausīties, ja skaņa ir tik tīra un zini, kas tas ir par putnu, kurš uzstājas .
Kad acis, ausis un sirds atveras, dvēsele izpeldas skaistumā. Z.Mauriņa Saskaņu forumā veicina savlaicīga un publiska vienošanās par pieņemamāko problēmas risinājumu.
Mēs mācāmies bez nosacījuma iemīlēt ne tikai putnus, bet arī cilvēkus.
Iespējams esmu jau šādu jautājumu palaidusi garām, bet... Vai tās skudras, kas tur cītīgi pa būri šiverē vārām netraucēs? Kaut kā pirms kādām vairākām dienām tādas tur nemanīju.
Skudras, iespējams, nāk uz strazda olu atliekām. Cerams, ka ātri apēdīs un aizies
Domāju, ka principā netraucē (ja nesavairojas vesels pūznis). Vairākus gadus atpakaļ gan ir bijis gadījums, kad skudras salīda būrī, kur viens (vai divi) mazuļi bija nobeigušies (ēst tos), un pie viena bija sākušas uzbrukt arī dzīvajam mazulim. Toreiz izdzinām skudras ar ķīmijas palīdzību un dzīvais mazulis izauga.
Pieaugušajām vārnām domāju, ka netraucē vis.
lianaliesma wrote:Paldies, Edmund, par dabas skaņu ar putnu dziesmām ierakstiem, var stundām klausīties, ja skaņa ir tik tīra un zini, kas tas ir par putnu, kurš uzstājas .
Jā, un tas ir daudz labāk un profesionālāk par eirovīziju
lianaliesma wrote:Paldies, Edmund, par dabas skaņu ar putnu dziesmām ierakstiem, var stundām klausīties, ja skaņa ir tik tīra un zini, kas tas ir par putnu, kurš uzstājas .
Jā, un tas ir daudz labāk un profesionālāk par eirovīziju
Lieliski, dabasSkaņas, paldies par visiem komentāriem un bagātīgo materiālu!
Pērn, Durbertvillu skatoties, man bija jādomā, kāpēc gan tik tuvu mikrofoniem dzirdamās dažādu putnu dziesmas nevar izgriezt un ielikt putnubalsu krājumos, tik daudz bija dzirdams un garāk nekā vienā otrā ierakstā. Tagad redzu, kā atšķiras profesionāls mērķtiecīgs ieraksts
Klausoties radioraidījumu, atcerējos pirmo redzēto video par zaļās vārnas situāciju Latvijā. Tad es laikam vēl skatījos TV - sižetā bija kadri ar jaunu ornitologu, kas rāda uz šosejas nobrauktu zaļo vārnu - spalvas tuvplānā varēja redzēt. Bija laikam arī kadri ar zaļajām vārnām pie lauku mājas. Interesanti būtu to vēlreiz noskatīties vai vismaz uzzināt, kurā gadā gan tas bija.
Mēģināju pati pameklēt Youtube, pagaidām atradu šādus sižetus (garākos vēl neesmu noskatījusies, bet meklētā tur laikam nav)