Labrīt!
6.55 Fantastiski maģiskas gaismas...

7.07

Pelēkais strazds ir labāks minējums par riekstrozi, bet arī nav pareizs. Dziedātājstrazds (Turdus philomelos)Kaimiņiene wrote:Man Gudrajām galvām ir liels jautājums? Sandra3006 1.09. ieraudzīja Jumja ligzdā putnu, kuru nosauca par riekstrozi. Kas man vairāk izskatās pēc pelēkā strazda. Bet riekstrozim, ko esmu pati redzējusi pārceļojot no Somijas, tik tiešām ir rožaini pelēks vēders un stāja kā papagailim. Kaut kādos ornitologu rakstos esmu redzējusi, ka par riekstrozi sākuši saukt putnu, kuru Sibīrijas latvieši sauc par ciedru strazdu,(kedrovka, nutcracker, nucifraga caryocatactes). Tas pēc attēliem ir ar raibu vēderu, bet ļoti tumši brūns ar gaišiem raibumiem, arī pie mums ieklīst. Kā sauc pareizi šo putnu, jo jūras ērgļu ligzdā arī tādi ieklīduši, bet attēli ir neskaidri.
Paldies par informāciju, es vēl mācos pazīt putnus. Bet kā latviski sauc nucifraga caryocatactes? Grāmatā "Putni Latvijā" J.Baumanis un V.Klimpiņš šim putnam latviešu nosaukumu nemaz nav devis. Kurā brīdī riekstroža nosaukums ar asociāciju, vai googles burtisku tulkojumu ieguvis putns no vārnu dzimtas, kuru varētu saukt par Sibīrijas ciedru vai riekstu vārnu. Bēdrozis un riekstrozis ir sinonīmi, lietoti dažādos novados un pieminēts tautas dziesmās. Es divus putnus pirms apmēram 10 gadiem redzēju un dzirdēju graužam riekstus manā lazdājā. Skaisti putni ar rožainu vēderiņu un palsi pelēku muguru un stāvu papagaiļu stāju, tikko es sakustējos un viņi mani pamanīja tā klusi pazuda lapotnē. Es tad vēl par putniem tik ļoti neinteresējos un nezināju, ka viņi ir tik reti, ka jāziņo. Es gribu aizstāvēt šos skaistos riekstrožus, lai neliktu viņu vārdu tumši brūnām ciedru vārnām, kas no Krievijas invāzijā ieklīst pie mums. Piedodiet, varbūt šo rakstu vajadzēja likt diskusiju sadaļā.roosaluristaja wrote:Pelēkais strazds ir labāks minējums par riekstrozi, bet arī nav pareizs. Dziedātājstrazds (Turdus philomelos)Kaimiņiene wrote:Man Gudrajām galvām ir liels jautājums? Sandra3006 1.09. ieraudzīja Jumja ligzdā putnu, kuru nosauca par riekstrozi. Kas man vairāk izskatās pēc pelēkā strazda. Bet riekstrozim, ko esmu pati redzējusi pārceļojot no Somijas, tik tiešām ir rožaini pelēks vēders un stāja kā papagailim. Kaut kādos ornitologu rakstos esmu redzējusi, ka par riekstrozi sākuši saukt putnu, kuru Sibīrijas latvieši sauc par ciedru strazdu,(kedrovka, nutcracker, nucifraga caryocatactes). Tas pēc attēliem ir ar raibu vēderu, bet ļoti tumši brūns ar gaišiem raibumiem, arī pie mums ieklīst. Kā sauc pareizi šo putnu, jo jūras ērgļu ligzdā arī tādi ieklīduši, bet attēli ir neskaidri.
Šī tēma kulinārijā ir apspēlēta, galvenokārt salātosMade wrote:Tādu torti arī var taisīt - ne tikai "Lāča miga" kā balts uzkalniņš. Vispār, ja taisītu tortes a la ligzda, būtu iespējams eksperimentēt ar dažādiem materiāliem - šai salikt žagariņus pūdercukurā, bezdelīgu ligzdu varbūt tiešām no kukurūzas nūjiņām ar īrisu un sviestu... vai kakao ar cepumu gabaliem kā šokolādes desā.. žagatas ligzdā spilgtas marmelādes un spožās konditorijas bumbiņas savērt kā krellītes (ak tā, vārnu ligzdā bija krāsains elektrības kabelis ievīts)