Tibiņa krusaina.
Gaida brokastiņas.

Tāli, saki lūdzu pajaunam neprašam - kas ir tibiņa?Tālis wrote: Tibiņa krusaina.
Vistiņa [atbild Tāļa balsī]Simba wrote:Tāli, saki lūdzu pajaunam neprašam - kas ir tibiņa?Tālis wrote: Tibiņa krusaina.
Man liekas, ka tā sauca vistasSimba wrote:Tāli, saki lūdzu pajaunam neprašam - kas ir tibiņa?Tālis wrote: Tibiņa krusaina.
Vērotāja, ne tikai laukos! Mēs Carnikavā arī bērnībā tā saucām kaimiņu vistas - tibas, tibas, tibas, tiiiiibiņasVērotāja wrote:
Man liekas, ka tā sauca vistas![]()
Laukos tā gari un stiepti sauca vistas ēst - tīīīība, tīīība, tīīība
Tikko ieraudzīju šo komentāru,tāpēc rakstu tagadSimba wrote:![]()
Paldies
Interesanti gan - pati nāku no laukiem, bet Kurzemes dienvidrietumu galā tāds nosaukums vistām nebija... Cik atceros, tad mums bija ciiiiiipa, cipa, cipa![]()
Kurā Latvijas pusē tibiņas ir tapušas - atzīstieties
Raganiet, iespējams, ka tas ir kāds Kurzemes konkrētās vietas vietvārds... Piemēram kuršu valoda, kura kādreiz bijusi pamats kurzemnieku leksikai, ir ar ļoti jancīgiem vārdiemRaganiete wrote: Tikko ieraudzīju šo komentāru,tāpēc rakstu tagad![]()
Simba,esmu no Kurzemes un tieši tā vistiņas sauca mana vecāmamma,mamma un es arī.Parasti vecāmamma teica:"...kur tad manas tibiņas vai tibītes?"Varbūt bija vēl kādi vārdiņi,bet šis noteikti.![]()
Nu, re, Māri...Esi jau iedevis meitenei vārdiņu....Čiepiņa (Čiepucīte..utt)MĀRIS wrote:16.23. Čiepai ņamma!![]()
Paldies, Tāli!Tālis wrote:
Tas ir vistiņas jeb cibiņas mīļvārdiņš. Latviešu valodas sinonīmu vārdnīcās vārdam `vista` sinonīmi sarunu valodā ir arī tiba, tita, ciba; darbības vārds ir `tibināt`; vista cāļu māte tiek dēvēta par kluksti, klukšķi, atkarībā no to lietojuma apvidus.