Melnie stārķi Zemgalē, 2016 (Zīle un Ozols)
Re: Melnie stārķi Zemgalē, 2016 (Zīle un Ozols)
12:11 svešinieks, izmetis loku, aizlido.
13:15 barošana.
Last edited by Saulene on 23 May 2016 14:11, edited 1 time in total.
Vēl viena replika un jautājums no Māra Strazda
Neesmu joprojām sižetu skatījies, bet pēc tikko notikušā otra putna ligzdas (ne)apmeklējuma - tas stāvēja uz zara un T visu laiku ar viņu sarunājās, man ir jautājums tiem, ka gadījumu redzēja - cik liela ir pārliecība, ka "metējs" ir viens no vecākiem, nevis trešais putns? Man ir sajūta, ka šis tas, kas ligzdā notiek, ir saistīts ar mammu nomaiņu pavasarī (un, lai gan arī bez pārbaudes, jo tam nav laika, pastiprinās sajūta, ka "istā Zīle" (varbūtēji, jo to nezina neviens) ir tā, kuru izmeta, nevis tā kas to izdarīja - šis pēc tērpa izskatās kā stipri jauns putns
Neesmu joprojām sižetu skatījies, bet pēc tikko notikušā otra putna ligzdas (ne)apmeklējuma - tas stāvēja uz zara un T visu laiku ar viņu sarunājās, man ir jautājums tiem, ka gadījumu redzēja - cik liela ir pārliecība, ka "metējs" ir viens no vecākiem, nevis trešais putns? Man ir sajūta, ka šis tas, kas ligzdā notiek, ir saistīts ar mammu nomaiņu pavasarī (un, lai gan arī bez pārbaudes, jo tam nav laika, pastiprinās sajūta, ka "istā Zīle" (varbūtēji, jo to nezina neviens) ir tā, kuru izmeta, nevis tā kas to izdarīja - šis pēc tērpa izskatās kā stipri jauns putns
Dabu vajag mīlēt ar sirdi, bet izprast to vajag ar prātu. U.Piterāns
Nav pārliecības. Doma par citu putnu man arī muguras smadzenēs noskanēja, bet tika atmesta, kā neticama. Mazliet dīvaina mums šogad šī ligzda. It kā jau pašā sākumā būtu izsista no "maģiskā apļa" un tagad mazliet iet viss ne tā. Bet tas tā - tīri cilvēcīgas pārdomas...intuitīvas un nepārliecinošas.Vērotāja wrote:Vēl viena replika un jautājums no Māra Strazda
cik liela ir pārliecība, ka "metējs" ir viens no vecākiem, nevis trešais putns?
Ļoti traucē tas kukainis uz ekrāna. Ja ne viņš, varētu kaut vai vizuāli salīdzināt, bet tā kā bija redzams, tas ir bezcerīgi.
Tas, ka Ozols varētu būt tolerants pret Zīli2015, tas ir fakts. Ja viņa, piemēram, pielidoja pie ligzdas, viņš varētu arī atstāt viņu vienu ar mazajiem un aizlidot. Kamēr Zīle2016 kaut kur pļavās ganījās un pat nenojauta.
Vienīgi liekas, ka tas varētu tā arī palikt tikai pieņēmums, jo tāpat kukaiņa dēļ neko neredzējām skaidri.
Tas, ka Ozols varētu būt tolerants pret Zīli2015, tas ir fakts. Ja viņa, piemēram, pielidoja pie ligzdas, viņš varētu arī atstāt viņu vienu ar mazajiem un aizlidot. Kamēr Zīle2016 kaut kur pļavās ganījās un pat nenojauta.
Vienīgi liekas, ka tas varētu tā arī palikt tikai pieņēmums, jo tāpat kukaiņa dēļ neko neredzējām skaidri.
Izskatās ka vienā oliņā mazs caurumiņš 

Mūsu tulkotājas Sunshine, Lianaliesma varbūt arī pēdējo M.Strazda teikto var iztulkot priekš LK.
Viņi arī seko līdzi un pārdzīvo par ligzdas notikumiem.

Trešais stārķis ik pa laiciņam uzrodas, tagad gan nebija ilgi manīts. Mana pašas izdomāta versija - Zīlei 2015 nav izdevusies šogad ligzdošana, vīrs brutāli noņemts, nu tad ik pa laiciņam atlido aplūkot, kā tad nu šiem tagad veicās. "Greizsirdības mākta nodomā" Un bērni arī jums ir.... un mēģina izrēķināties.... Protams, ka te var cilvēciski fantazēt nezin ko. Tā situācija jocīga bija. Galvenais, lai neatkārtojas.
Jete, tie caurumiņi oliņās rādās jau kādu laiciņu, bet viss pagaidām ir bez izmaiņām. Labāk, lai paliek kā ir.
Jete, tie caurumiņi oliņās rādās jau kādu laiciņu, bet viss pagaidām ir bez izmaiņām. Labāk, lai paliek kā ir.
for me, it was Zile / man tas ko Zīles. 10:48 was a change. Ozols flew away and Zile came home./ 10:48 kāds izmaiņas. Ozols aizlidoja prom Zīle atnāca mājās.Vērotāja wrote:Vēl viena replika un jautājums no Māra Strazda
11:00 Zīle ir baroti cāļus
12:17 viņa to darīja
Es noskatījos ligzdu visu laiku
11:00 Zile has fed the chicks
12:17 she did it
I watched the nest all the time
beautiful latvian post with Google Translater

Nu nezinu... man liekas, ka ir gan vecā Zīle. Citādi tā jau būtu trešā iesaistītā mātīte, jo mīļākajai bija balti celīši un olu dējējai tādu nav.
Vai pērn nebija arī viens agresijas gadījums?
Vai pērn nebija arī viens agresijas gadījums?

Māris Strazds ir noskatījies video:
Nu, neko vairāk es nevaru pateikt, kā to, ko (ne)esmu pateicis. Ja stārķis ļoti būtu gribējis cāli pa īstam izmest, viņai atliktu paspert pussoli un tas būtu noticis. Mazliet iztēlojaties, ka kamerā būtu kaimiņu dzīvoklis, kur jūs saprotiet visu tur runāto un ziniet, KA kaimiņš iesit savam bērnam (jo to var redzēt video), taču, pat no dzirdētajām sarunām nevar saprast, kāpēc tas notiek, jo acīmredzami "iemesls ir kaut kad iepriekš" vai ārpus kadra. Vai forumistu vidū atrastos daudzi, kas ņemtos skaidrot, kāpēc tas notiek (paši būdami cilvēki)? Minēt jau var visu ko, bet tam var nebūt nekāda sakara ar patieso iemeslu. Atšķirībā no aprakstītā varbūtējā sižeta, stārķa gadījumā mēs NESAPROTAM kadrā notiekošās sarunas (vismaz pagaidām, un, domājams, vēl ilgi nesapratīsim), taču tieši tāpat kā tajā, arī te daudz kas notiek aiz kadra. Vecais putns neizskatās pēc "liekā", taču sižetā nav redzams iemesls / iegansts, kādēļ pēkšņi tas notiek. Skaņu celiņš varētu būt svarīgs (skatījos bez austiņām), taču pat to dzirdot, es jau stārķiski gudrāks nekļūtu...
Par divām mammām - atšķirība nebūtu jāmeklē šajā kadrā / epizodē - bet partneru nomaiņā, kas notika pirms šī gadījuma - kāda bijusi T komunikācija ar atlidojušo putnu, vai tā bija "parasta" vai "neparasta". Es zinu, ka tas var izklausīties neparasti, un tam vajadzētu ļoti solīdu pamatojumu (ar bildēm var nepietikt), bet es nebūtu ļoti pārsteigts, uzzinot, ka ligzdu visu sezonu "apsaimnieko" 3 putni nevis divi - jo "liekā" vizītes ir regulāri, pēdējā bija šodien pirms mana iepriekšējā pasta. Varbūt visas olas nav dējusi viena M??? Pamatīgi izķidājot visus notikums pavasarī un vēlāk, varbūt, ka uz to var saņemt izsmeļošas atbildes, bet drīzāk jau ka ne. Taču "putni arī ir cilvēki" (un to, kādi mēs esam, paši zinām).
Kukainis ir maijvabole.
Māris
Nu, neko vairāk es nevaru pateikt, kā to, ko (ne)esmu pateicis. Ja stārķis ļoti būtu gribējis cāli pa īstam izmest, viņai atliktu paspert pussoli un tas būtu noticis. Mazliet iztēlojaties, ka kamerā būtu kaimiņu dzīvoklis, kur jūs saprotiet visu tur runāto un ziniet, KA kaimiņš iesit savam bērnam (jo to var redzēt video), taču, pat no dzirdētajām sarunām nevar saprast, kāpēc tas notiek, jo acīmredzami "iemesls ir kaut kad iepriekš" vai ārpus kadra. Vai forumistu vidū atrastos daudzi, kas ņemtos skaidrot, kāpēc tas notiek (paši būdami cilvēki)? Minēt jau var visu ko, bet tam var nebūt nekāda sakara ar patieso iemeslu. Atšķirībā no aprakstītā varbūtējā sižeta, stārķa gadījumā mēs NESAPROTAM kadrā notiekošās sarunas (vismaz pagaidām, un, domājams, vēl ilgi nesapratīsim), taču tieši tāpat kā tajā, arī te daudz kas notiek aiz kadra. Vecais putns neizskatās pēc "liekā", taču sižetā nav redzams iemesls / iegansts, kādēļ pēkšņi tas notiek. Skaņu celiņš varētu būt svarīgs (skatījos bez austiņām), taču pat to dzirdot, es jau stārķiski gudrāks nekļūtu...
Par divām mammām - atšķirība nebūtu jāmeklē šajā kadrā / epizodē - bet partneru nomaiņā, kas notika pirms šī gadījuma - kāda bijusi T komunikācija ar atlidojušo putnu, vai tā bija "parasta" vai "neparasta". Es zinu, ka tas var izklausīties neparasti, un tam vajadzētu ļoti solīdu pamatojumu (ar bildēm var nepietikt), bet es nebūtu ļoti pārsteigts, uzzinot, ka ligzdu visu sezonu "apsaimnieko" 3 putni nevis divi - jo "liekā" vizītes ir regulāri, pēdējā bija šodien pirms mana iepriekšējā pasta. Varbūt visas olas nav dējusi viena M??? Pamatīgi izķidājot visus notikums pavasarī un vēlāk, varbūt, ka uz to var saņemt izsmeļošas atbildes, bet drīzāk jau ka ne. Taču "putni arī ir cilvēki" (un to, kādi mēs esam, paši zinām).
Kukainis ir maijvabole.
Māris
Oppā... es nesen teicu, ka man šķiet, ka uzskats par monogāmiju putniem, reizēm ir stipri pārspīlēts. Tik tālu kā līdz "divsievībai" es neaizdomājos, bet izrādās, ka pat tāda iespēja ir pieļaujama. Jādomā, ka putnu vērošana (sevišķi gredzenotu putnu) nākotnē atklās patiesi daudz ko jaunu un neiedomājamu !
Kas zin, varbūt putni tiešām ir kā cilvēki, gan uzticīgi, gan neuzticīgi, gan nopietni, gan draiskuļi. Lai vai kā, cerams šī gada Zīle&Ozols veiksmīgi izaudzinās savus mazos !

Kas zin, varbūt putni tiešām ir kā cilvēki, gan uzticīgi, gan neuzticīgi, gan nopietni, gan draiskuļi. Lai vai kā, cerams šī gada Zīle&Ozols veiksmīgi izaudzinās savus mazos !
Man gan liekas, ka Māris Strazds mūs nedaudz ķircina un pie viena mudina būt vērīgākiem un kritiskākiem savos vērojumos. 
Ja mēs atceramies to dienu, kad ieradās abas melno stārķu mātītes, tad par tēviņa partneri nav šaubu - tā ir otrā mātīte, kas ieradās un kura arī dēja olas.
Protams, vilkt paralēles, ka šie abi ir Ozols+Zīle 2015, mēs 100% nevaram. Bet ka viņi ir pāris, man nav daudz šaubu.

Ja mēs atceramies to dienu, kad ieradās abas melno stārķu mātītes, tad par tēviņa partneri nav šaubu - tā ir otrā mātīte, kas ieradās un kura arī dēja olas.
Protams, vilkt paralēles, ka šie abi ir Ozols+Zīle 2015, mēs 100% nevaram. Bet ka viņi ir pāris, man nav daudz šaubu.

Arvien vairāk saprotu Māra S. toreiz tusā izteikto nepieciešamību apgredzenot arī novērojamās ligzdas vecos putnus, kaut sirds dziļumos pret to daudz kas saceļas. Bet... no kaut kurienes tām zināšanām ir jānāk, pašas no gaisa viņas nenokritīs. Un vispār man tik daudz konfektīšu, kūciņu, bulciņu... ir sakrājies, tik nesaprotu, kā lai tiek pie viņu notiesāšanas?! 

Dabu nevar iemācīt. Viss notiek pēc dabas likumiem. Imis /Tālis/
Man gan jau sāk šķist, ka vienīgais, par ko nav šaubu, ir tas, ka olas dēj mātīteLa Marie wrote:Man gan liekas, ka Māris Strazds mūs nedaudz ķircina un pie viena mudina būt vērīgākiem un kritiskākiem savos vērojumos.

Murkjelis wrote:Man gan jau sāk šķist, ka vienīgais, par ko nav šaubu, ir tas, ka olas dēj mātīteUn viss. Pārējais ir miglā tīts

- Lianaliesma
Approximate translation of the thought:Vērotāja wrote:Māris Strazds ir noskatījies video:
Kukainis ir maijvabole.
Māris
Well, I can say nothing more as I already have. The stork could have thrown the chick out if really wanted.
The cause of this action could have been out of the frame of the nest. And we do not understand the language of the storks. It does not look like the bird is the stranger but the reason of this action cannot be understood.
"Two moms" version - I know it may sound unusual, but I would not be surprised to learn that the nest has been "managed" by 3 birds and all the eggs are not layed by one female ??? "Birds also are like people" (and we know ourselves).
Insect is a Chafer /Lauka maijvabole (Melolontha melolontha) .
Maris
Kad acis, ausis un sirds atveras, dvēsele izpeldas skaistumā. Z.Mauriņa
Saskaņu forumā veicina savlaicīga un publiska vienošanās par pieņemamāko problēmas risinājumu.
Mēs mācāmies bez nosacījuma iemīlēt ne tikai putnus, bet arī cilvēkus.
Saskaņu forumā veicina savlaicīga un publiska vienošanās par pieņemamāko problēmas risinājumu.
Mēs mācāmies bez nosacījuma iemīlēt ne tikai putnus, bet arī cilvēkus.

La Marie, absolūti piekrītu tavam komentāram.La Marie wrote:Man gan liekas, ka Māris Strazds mūs nedaudz ķircina un pie viena mudina būt vērīgākiem un kritiskākiem savos vērojumos.
Arī iepriekšējie Māra Strazda komentāri ir ar domu, lai mēs skatamies nevis "māmīte atnesa dēliņam zivtiņu", bet lai esam vērīgi un izdaram secinājumus - cik lielas tās zivis, cik tika mazajiem, cik pašam. Cik bieži lielajam izdodas atrīt barību "no kuņģa", nelidojot prom.
Par to, ka ligzdo "brūnā nespožā mātīte" un "melnais spožais tēviņš" nav šaubu. Trešās mātītes nav, izņemot gadījumus, kad viņa vai kāds cits pielido un pielnīgi skaidri redzam, ka pie ligzdas ir trešais stārķis.
Vai šī mātīte ir pagājušā gada mātīte, nezinu. Visādā ziņā pagāšgad viņus pēc spalvas krāsas nevarēja atšķirt, šogad var.
Iespējamākā versija, ka Zīle neatgriezās un pie Ozola (bet par to man nav šaubu, ka tas ir Ozols) vispirms ielidoja viena mātīte, tad atlidoja cita, stiprāka un izmeto otru ārā.
18.45 Ozols kaut kur kavējas, aizlidoja 13 -os .Cik paskatos, tik Zīle stāv un tīra savas spalvas. Mazie prasa ēst, mēģināja barot, bet mammai guza tukša. Ceram un gaidām, ka tētis drīz būs mājās. Tā gaidīšana ir tik mokoša ( protams man, cilvēkveidīgam
)