Melnie stārķi Latvijā, 2015 (Zīle un Ozols)
Re: Melnie stārķi Latvijā, 2015 (Zīle un Ozols)
Cauna nozaga olas Dānijas jūras ērgļu ligzdā.
Dabu vajag mīlēt ar sirdi, bet izprast to vajag ar prātu. U.Piterāns
Paldies, paskatīšos.Vērotāja wrote:Made, bezkaislība atnāk brīdī, kad interese par to kas būs tālāk ir lielāka par vēlmi pasargāt sevi no sāpēm.
Lai gan, godīgi sakot, arī šogad bija brīdis kad nevarēju skatīties - tā bija agresija starp diviem mazuļiem ASV baltgalvas ērgļu ligzdā.
Tavi vārdi atgādina, kā es jutos, kad Zīle un Ozols naktī sāka kliegt un es nesapratu, ka tas var būt saistīts ar olu vai kaut ko nepavisam ne briesmīgu. Panikā izslēdzu kameru, ka man tagad būs jāklausās kaut kas šausmīgs, redzēt nevar un visādas briesmīgas lietas nāk prātā...
Jā..
Visdrīzāk tās bija riesta "dziesmas", kas brīžiem izklausās pēc vaimanām.
ASV baltgalvas ērgļu ligzdas forumu palasot vien kļūst skumji, tiešām negribas skatīties video..
Bet Igaunijas stārķu ligzdas krāšņā viešņa tik klusi lec
Un mazais ērglis atlidojis
)
(neprotu izdzēst ierakstu ar nepuntu spamu, tāpēc ielieku aģitāciju par citām ligzdām, kamēr mūsējie guļ)
Bet Igaunijas stārķu ligzdas krāšņā viešņa tik klusi lec

Un mazais ērglis atlidojis

(neprotu izdzēst ierakstu ar nepuntu spamu, tāpēc ielieku aģitāciju par citām ligzdām, kamēr mūsējie guļ)

Last edited by Made on 17 Apr 2015 01:20, edited 2 times in total.
Smaidiņš bija par riesta dziesmām 
Ola no rīta uzradās un tad es tās dziesmas sasaistīju ar vistas kladzināšanu pēc olas izdēšanas

Ola no rīta uzradās un tad es tās dziesmas sasaistīju ar vistas kladzināšanu pēc olas izdēšanas

Last edited by Made on 17 Apr 2015 00:52, edited 1 time in total.
Bija patīkami papļāpāt
Ļoti vēls, rīt jāstrādā...
Ar labu nakti
pap. var jau būt, ka arī stārķi izdod kādas "dziesmas", kad izdēj olu?

Ļoti vēls, rīt jāstrādā...
Ar labu nakti

pap. var jau būt, ka arī stārķi izdod kādas "dziesmas", kad izdēj olu?
Labrīt.7:05 ligzdā miers un klusums. Perējot piekārto zarus ,pasnauž. Par iejaukšanos vai dabas procesu vērošanu. Jau tajā brīdī,kad cilvēki sāka izlikt putnu būrus vai arī veidot mākslīgās ligzdas, viņi iejaucās dabas procesos(pieņemot,ka cilvēks ir dabas sastāvdaļas un jebkura viņa rīcība ir dabiska, arī pārējo sugu dzives telpu ierobežošana no šāda skata punkta būtu tikai dabiska).Bet tā kā mums katram piemīt kaut kāda saprāta dzirksts, vienam vairāk, man atkal iespējams mazāk, tad apzinoties savas rīcības sekas vai ari uzņemoties lidzatbildību par sabiedrības nodarījumiem,mēs cenšamies palīdzēt dabai,kā nu uzskatām par pareizu. Ja reiz esam iejaukušies, cenšoties paglābt kādu sugu no iznīcības, tad , manuprāt, tikai ar to, ka vērojam,kā dabā noris dabiskie procesi ir par maz.
- Lianaliesma
Labrīt!
Interesantas sarunas te notikušas, arī mūsu forumā parādījusies dzīvīga pārdomu un vērojumu apmaiņa.
Sākot vairāk vērot savvaļas dabas dzīvi, kaut kā pamanam arī izmaiņas sevī, savā attieksmē ... sākam nojaust, cik ļoti esam vienoti ar dabu. un tātad arī viens ar otru. un ietekmējam to vidi, kurā esam.
Vakar vērojot video ar kraukļa darbošanos, man bija liels lepnums par Ozolu, viņa noturību, neatstājot ligzdu. Bet atkal par kraukli domājot, nu kaut kā tam arī jāpaēd. Tā kā vēroju arī kraukļu pāri ligzdā ar mazuļiem, tad "iejūtos" arī viņa "ādā".
Gribi negribi jāmēģina saskatīt plašāku ainu dabas norisēs. Jāatzīst, ka neredzamā veidā daba visu harmoniski izlīdzina un līdzsvaro. Ja mūsu vērojamie klijāni neķertu pelītes, mums varbūt nebūtu kur kāju spert, peles mudžēt mudžētu apkārt...
un tā tas ir droši vien it visā. Līdzsvars. Jo Zemes izmēri un resursi ir ierobežoti.
Piekrītu Leo, ka vērojot, arvien vairāk gribās sadarboties, līdzdarboties, "palīdzēt" ... nu vismaz nekaitēt, netrokšņot, neizbiedēt, neiznīdēt... sadzīvot.
p.s. vēl viena doma izkristalizējās... Būtībā savvaaļas dabas būtnes, parūpējoties gan paši par savu izdzīvošanu, gan savas sugas turpināšanu un apmācīšanu, pilda katrs savu misiju Zemes uzturēšanā kārtībā un harmonijā.

Sākot vairāk vērot savvaļas dabas dzīvi, kaut kā pamanam arī izmaiņas sevī, savā attieksmē ... sākam nojaust, cik ļoti esam vienoti ar dabu. un tātad arī viens ar otru. un ietekmējam to vidi, kurā esam.
Vakar vērojot video ar kraukļa darbošanos, man bija liels lepnums par Ozolu, viņa noturību, neatstājot ligzdu. Bet atkal par kraukli domājot, nu kaut kā tam arī jāpaēd. Tā kā vēroju arī kraukļu pāri ligzdā ar mazuļiem, tad "iejūtos" arī viņa "ādā".
Gribi negribi jāmēģina saskatīt plašāku ainu dabas norisēs. Jāatzīst, ka neredzamā veidā daba visu harmoniski izlīdzina un līdzsvaro. Ja mūsu vērojamie klijāni neķertu pelītes, mums varbūt nebūtu kur kāju spert, peles mudžēt mudžētu apkārt...

Piekrītu Leo, ka vērojot, arvien vairāk gribās sadarboties, līdzdarboties, "palīdzēt" ... nu vismaz nekaitēt, netrokšņot, neizbiedēt, neiznīdēt... sadzīvot.
p.s. vēl viena doma izkristalizējās... Būtībā savvaaļas dabas būtnes, parūpējoties gan paši par savu izdzīvošanu, gan savas sugas turpināšanu un apmācīšanu, pilda katrs savu misiju Zemes uzturēšanā kārtībā un harmonijā.
Kad acis, ausis un sirds atveras, dvēsele izpeldas skaistumā. Z.Mauriņa
Saskaņu forumā veicina savlaicīga un publiska vienošanās par pieņemamāko problēmas risinājumu.
Mēs mācāmies bez nosacījuma iemīlēt ne tikai putnus, bet arī cilvēkus.
Saskaņu forumā veicina savlaicīga un publiska vienošanās par pieņemamāko problēmas risinājumu.
Mēs mācāmies bez nosacījuma iemīlēt ne tikai putnus, bet arī cilvēkus.

Labrīt.
lianaliesma, pilnīgi precīzi pateici - visas dabas norises ir kā viens liels, noslēpumains mehānisms, kurā nav kaut kā atsevišķa, bet viss ir savā starpā sasistīts. Un droši vien šī saistība ir ne tikai materiāla, bet arī mentāla. Un katra, vismazākā skrūvīte, tajā ir svarīga.
8.08 Rīts stārķu ligzdā

lianaliesma, pilnīgi precīzi pateici - visas dabas norises ir kā viens liels, noslēpumains mehānisms, kurā nav kaut kā atsevišķa, bet viss ir savā starpā sasistīts. Un droši vien šī saistība ir ne tikai materiāla, bet arī mentāla. Un katra, vismazākā skrūvīte, tajā ir svarīga.
8.08 Rīts stārķu ligzdā

-
Izrādās,ligzdu vērošanai tiešraidē ir jēga(vēl pāris gadus atpakaļ par to šaubijos
)!Un nedomāju te zinātniski pētniecisko pusi!Tad vairums to uztvēra kā serialu -Mīlas viesulis!
Līdzīgā situācijā būtu pilns ar komentāriem,riebīgais krauklis,nošaut un t.t. Šoraiz patīkami pārsteidza nomācošais saprātīgo komentāru daudzums!
Tā turpināt!
Vēroju kameras periodiski,mani vairāk aizrauj Dabā atrast jurķa vai gandra ligzdu,bildēt putnus Dabā,iesaku arī vērotājiem(ne jau meklēt ligzdas vai bildēt,kas arī nebūtu slikti)iesākumā-doties Dabā,tikpat interesanti ir vērot jebkura sīkputna dzīvi,esmu sešas stundas nosēdējis svītrainā ķauķa ligzdas tuvumā(speciālā terpā Jetijā lai netraucētu),iesākumā pat pietiktu ar mājas zvirbuli pažobelē vai bezdelīgu kūtiņā!
Nobeigumā,emocijas protams ir cilvēka neatņemama sastāvdaļa,man spilgtākā epizode no tiešsaistes kamerām joprojām ir vistu vanaga igauņu mazā ērgļa nomedīšana,kāds spēks,izveicība un medītprasme !
Krauklim pret melno stārķi praktiski nebija izredžu,pietuvosies par daudz un uzdursies uz sarkanā iesma kā šašliks!Stārķa knābis ir baiss ierocis,vēl manā bērnībā ar tēvu gūstijām savainotu balto,domāju,rēta fātera delnā ir vēl tagad!

Vēroju kameras periodiski,mani vairāk aizrauj Dabā atrast jurķa vai gandra ligzdu,bildēt putnus Dabā,iesaku arī vērotājiem(ne jau meklēt ligzdas vai bildēt,kas arī nebūtu slikti)iesākumā-doties Dabā,tikpat interesanti ir vērot jebkura sīkputna dzīvi,esmu sešas stundas nosēdējis svītrainā ķauķa ligzdas tuvumā(speciālā terpā Jetijā lai netraucētu),iesākumā pat pietiktu ar mājas zvirbuli pažobelē vai bezdelīgu kūtiņā!
Nobeigumā,emocijas protams ir cilvēka neatņemama sastāvdaļa,man spilgtākā epizode no tiešsaistes kamerām joprojām ir vistu vanaga igauņu mazā ērgļa nomedīšana,kāds spēks,izveicība un medītprasme !

8.51 Atgriezās Ozols un aizlidoja.

forelljjanka,

8.59 ... un atkal atgriezās ar sausu zāli knābī

9.05

Labrīt!
09:27
Brīdi bija abi stārķi ligzdā, tad Zīle aizlido, Ozols paliek perēt.

09:27
Brīdi bija abi stārķi ligzdā, tad Zīle aizlido, Ozols paliek perēt.

forelljjanka wrote: Krauklim pret melno stārķi praktiski nebija izredžu,pietuvosies par daudz un uzdursies uz sarkanā iesma kā šašliks!

12:00
Cik jauki, ka te uzspīd saulīte, - visiem siltāk un patīkamāk!
Cik jauki, ka te uzspīd saulīte, - visiem siltāk un patīkamāk!

- Brūnā Lācene
13.41 Piecēlās, apgrozīja olas, ar kreiso kāju ļoti cītīgi izkasīja ausi. "Aizgāja uz tualeti" un tup atkal uz olām.
Kādā veidā ir iespējams atšķirt, kurš stārķis ir Ozols, un kura- Zīle?
Kādā veidā ir iespējams atšķirt, kurš stārķis ir Ozols, un kura- Zīle?