🔒Jūras ērgļi Durbē 2016 (Šilute un Vents)

Haliaeetus albicilla - White-tailed Eagle
Locked
Maz-ko-zinu

Re: Jūras ērgļi Latvijā, 2016 (Durbe un Roberts)

Post by Maz-ko-zinu »

Kurš var pateikt kā angliski ir "brūte"? Nevis "līgava" - "bride", bet tieši "brūte"?
Hildina

Post by Hildina »

Maz-ko-zinu wrote:Kurš var pateikt kā angliski ir "brūte"? Nevis "līgava" - "bride", bet tieši "brūte"?
"Brūte " mums aizgūta no vācu valodas - braut
Leo

Post by Leo »

Emotion wrote:
roosaluristaja wrote:
Emotion wrote:Runājot par medniekiem - viņi taču nešaus putnus gaisā? Un cerams, ka Durbe nav nošauta. Neviens no malas jau īstenībā neredz, ko tie mednieki dara pa mežu un uz kā šauj. Piedodiet, mednieki, ka tik slikti par jums domāju, bet tāda doma mani tomēr tirda.
Nedomāju, ka Latvijā kāds speciāli šauj ērgļus (varbūt ļooti retos gadījumos kaut kādi zivju dīķu apsaimniekotāji). Te tomēr nav ne Skotija, ne Āfrika.

Personīgi zinu vairākus tādus gadījumus.Pagājušā gadsimta astoņdesmitajos un deviņdesmitajos gados pīļu medību sezonas atklāšanā gan Skrundas dīķos, gan Rimzātos, tā saucamie mednieki, ālējās pēc pilnas programmas.Tāpat laukos cilvēki ierauga lielu putnu kokā vai pļavā, mēģina šo aizbaidīt, vēl kardinālāk risina- šaujot. Tantiņas un onkulīši sargā savas vistiņas, jo cik neesot dzirdēts, ka vanags aiznes. Ej nu izskolo tādus " lauķīšus " !
MĀRIS

Post by MĀRIS »

Teikšu kā ir - man šis vārdiņš Lady - Lēdija iepatikās tā iemesla dēļ, ka viņu jau ir iedevušas meitenes no LK, kuras mums visu laiku stiep šurp viģikus. Vienkārši aiz cieņas pret viņām es šo sieviešputnu saukšu par Lēdiju, kamēr tauta neiznesīs savu verdiktu. Un viņš arī skan kaut kā cēlāk, kā vienkārši Brūte, un Robčikam es novēlu cēlu dāmu! Kā labi zinām, vārds nes lidzi savu auru. :P
Dabu nevar iemācīt. Viss notiek pēc dabas likumiem. Imis /Tālis/
Maz-ko-zinu

Post by Maz-ko-zinu »

MĀRIS wrote:Teikšu kā ir - man šis vārdiņš Lady - Lēdija iepatikās tā iemesla dēļ, ka viņu jau ir iedevušas meitenes no LK, kuras mums visu laiku stiep šurp viģikus. Vienkārši aiz cieņas pret viņām es šo sieviešputnu saukšu par Lēdiju, kamēr tauta neiznesīs savu verdiktu. Un viņš arī skan kaut kā cēlāk, kā vienkārši Brūte, un Robčikam es novēlu cēlu dāmu! Kā labi zinām, vārds nes lidzi savu auru. :P
Māri, tu esi dzimis diplomāts :P
Bet uz to "cēlāk" es tev atbildēšu tā - cēlās nesit kanti čaļiem :lol:
Maz-ko-zinu

Post by Maz-ko-zinu »

Hildiņa, par vācisko "braut" piekrītu.
Es biju domājusi, ka jēdzēniski līgava ir tieši cēli, bet brūte - prastāk.
rapaskalns

Post by rapaskalns »

Man patīk Lēdija jo; latviski, igauniski, angliski skan saprotami, rakstās īsi.
Arī pārī sapas vārdi: Roberts un Lēdija/ Ledy/
Emotion

Post by Emotion »

Vērotāja wrote:Nu šeit jau izskatās tīri nopietni

MSanmaelo 2016 02 15 16h39m05s juras erglis MaleTakesStickOutBringsBack

MSanmaelo 2016 02 15 17h18m22s juras erglis MaleToHomeworkFliesOutFliesAround
Roberts joprojām nomākts un gaidošs. It kā saprot, ka dzīve turpinās, bet..
Hildina

Post by Hildina »

MĀRIS wrote:Teikšu kā ir - man šis vārdiņš Lady - Lēdija iepatikās tā iemesla dēļ, ka viņu jau ir iedevušas meitenes no LK, kuras mums visu laiku stiep šurp viģikus. Vienkārši aiz cieņas pret viņām es šo sieviešputnu saukšu par Lēdiju, kamēr tauta neiznesīs savu verdiktu. Un viņš arī skan kaut kā cēlāk, kā vienkārši Brūte, un Robčikam es novēlu cēlu dāmu! Kā labi zinām, vārds nes lidzi savu auru. :P
Ja gribi dāmu, tad no Robčika jāpārtop par Robertu - tikai tad būs līdzsvars ! :D
Hildina

Post by Hildina »

Maz-ko-zinu wrote:
Māri, tu esi dzimis diplomāts :P
Bet uz to "cēlāk" es tev atbildēšu tā - cēlās nesit kanti čaļiem :lol:
:lol: :lol: :lol:
Vērotāja

Post by Vērotāja »

Mēs pagaidām nedodam vārdu! To darīsim tikai tad, ja būs tāda nepieciešamība. Tas ir, ja neatgriezīsies Durbe un ja Roberts veidos pāri ar šo sievieškārtas ērgli.
Tad arī iesniegsim vārdus un izvēlēsimies balsojot. Kā vienmēr.

Ja tomēr rodas vēlēšanās apdomāt variantus, ņemot vērā ilggadīgo pieredzi vērojot visu pasaules valstu ligzdas, pēdējais kas būtu jādara, tas ir jādomā vārds, kurš labi izrunātos angliski. Vietējie forumi bieži dod vārdus, kas raksturo vietējo vidi, raksturo vietējo valodu, vietējās tradīcijas. Ja vārds ir visumā labskanīgs, to pieņem un lieto visas pasaules putnu vērotāji.

Ir tik jauki caur vārdu sajust vietējo kolorītu un saukt Dienvidāfrikas Verro ērgļus par Thulane un Emoyeni, ASV baltgalvas ērgļus par Justice un Liberty vai M15 (visi trīs varianti tik tipiski amerikāniski), Velsas zivjērgli par Glēsniju vai Havaju salu albatrosu par Niaulani.... Tāpat kā latviešu putnus saukt par Laimu vai Durbi, kas ir labskanīgi un visās valodās izrunājami un tomēr tik latviski vārdi.

Tādas pārdomas par vārdu došanu....
Dabu vajag mīlēt ar sirdi, bet izprast to vajag ar prātu. U.Piterāns
Maz-ko-zinu

Post by Maz-ko-zinu »

Vērotāja :P
Šeit katastrofāli trūkst izteiksmes sejiņu, nabadzīgs arsenāls.
Pasniedziet kāds puķi Vērotājai!
d.e.

Post by d.e. »

Emotion wrote:
Putnus un dzīvniekus dabā lielākoties vada citas emocijas, pareizāk sakot instinkti. Vismaz tos, ko cilvēks nav pieradinājis un padarījis par mājdzīvniekiem. Nedomāju, ka putns spēj analizēt to cik skaista bija pagājušā vasara, skumt un salīdzināt to ar jaunajām vēsmām, ko nes tuvojošais pavasaris...
Depresīvi putni sen jau būtu izmiruši.
Robertam viss ir kārtībā ! :)
Emotion

Post by Emotion »

d.e. wrote:
Emotion wrote:
Putnus un dzīvniekus dabā lielākoties vada citas emocijas, pareizāk sakot instinkti. Vismaz tos, ko cilvēks nav pieradinājis un padarījis par mājdzīvniekiem. Nedomāju, ka putns spēj analizēt to cik skaista bija pagājušā vasara, skumt un salīdzināt to ar jaunajām vēsmām, ko nes tuvojošais pavasaris...
Depresīvi putni sen jau būtu izmiruši.
Robertam viss ir kārtībā ! :)
aha, viņam vislabākajā kārtībā, dzīvespriecīgs virpuļo ar savu jauno brūti. tik tiešām. Nedomāju, ka ērgļi ir vistas vai zvirbuļi, kurus vada instinkti (un pat arī ne tikai). šie tomēr ir mazliet savādāki un cēlāki putni. Līdzīgi kā gulbji, kurus tomēr nevada tikai pliki instinkti. Putni ir gudri radījumi un domāju, ka viņi analizē gan kautko, citādi tikai uz instinktiem dzīvojot tik tiešām būtu izmiruši.
Last edited by Emotion on 15 Feb 2016 22:48, edited 1 time in total.
d.e.

Post by d.e. »

Maz-ko-zinu wrote:Vērotāja :P
Šeit katastrofāli trūkst izteiksmes sejiņu, nabadzīgs arsenāls.
Pasniedziet kāds puķi Vērotājai!
Man trūkst LIKE opcija, kā Facebookā vai citur. Labprāt "ielaikotu" komentārus, kuru viedoklim piekrītu, nevis rakstītu, katru reizi.

Par vārdiņiem runājot, arī piekrītu Vērotājai, ka vārdam, ja tādu būs jādod, jābūt normāli izrunājamam arī svešvalodās, lai nav tā kā ar sporta komentētājiem, kas mokās cenšoties izrunāt kādu Daugaviņu vai Porziņģi :lol:
roosaluristaja

Post by roosaluristaja »

d.e. wrote:
Par vārdiņiem runājot, arī piekrītu Vērotājai, ka vārdam, ja tādu būs jādod, jābūt normāli izrunājamam arī svešvalodās, lai nav tā kā ar sporta komentētājiem, kas mokās cenšoties izrunāt kādu Daugaviņu vai Porziņģi :lol:
Porziņģi, starp citu, komentētāji normāli izrunā (bez garumzīmēm, protams). Ar Ozoliņu gan iesākumā gāja grūti. Smags gadījums ir arī brāļi Šici, kuri ir vai nu slimie (Sicks brothers) angliski vai kaut kāda saistībā ar Zika vīrusu (Bruder Ziks) vāciski.
Tomēr latviešu vārdi nebūt nav tik ļoti šausmīgi uz vispārējā fona. Ar taizemiešu bokseru uzvārdiem nevar salīdzināt.
Vērotāja

Post by Vērotāja »

d.e. wrote:

d.e. vispār jau centos uzrakstīt tieši pretējo, ka mums nav jādomā par to, kā tas skanēs citās valodās :lol: Mums nav jāiztop vai jāizpatīk kādam. Mums jādod labskanīgi vārdi, kas patīk mums pašiem.
Dabu vajag mīlēt ar sirdi, bet izprast to vajag ar prātu. U.Piterāns
CerambyX

Post by CerambyX »

Emotion wrote: aha, viņam vislabākajā kārtībā, dzīvespriecīgs virpuļo ar savu jauno brūti. tik tiešām. Nedomāju, ka ērgļi ir vistas vai zvirbuļi, kurus vada instinkti (un pat arī ne tikai). šie tomēr ir mazliet savādāki un cēlāki putni. Līdzīgi kā gulbji, kurus tomēr nevada tikai pliki instinkti. Putni ir gudri radījumi un domāju, ka viņi analizē gan kautko, citādi tikai uz instinktiem dzīvojot tik tiešām būtu izmiruši.
Es tomēr ieteiktu pieturēties pie mazliet zinātniskākas un konstruktīvākas diskusijas - ja liekam galdā kādu argumentu (piemēram, ka gulbjus nevada tikai pliki instinkti, bet zvirbuļus - vada tikai instinkti), tad vēlams šo argumentu apstiprināt, piemēram, ar kādu konkrētu pētījumu, kur tas ir pierādīts. Citādi sanāk tāda kā muļķību un nepatiesību tiražēšana, ko varbūt izlasīs kāds nezinātājs - un noturēs par patiesību, jo redz kaut ko tādu izlasīja vienā forumā par putniem :D Putna vizuālajam tēlam no cilvēka viedokļa (skaistumam, cēlumam utt. utjp.) ar putna inteliģenci nav nekāda saistība - vismaz zinātniski nekas tāds nav pierādīts. Ja ir kādi pētījumi par kuriem es nezinu - liekam galdā :)
Maz-ko-zinu

Post by Maz-ko-zinu »

Vērotāja wrote: Mums nav jāiztop vai jāizpatīk kādam. Mums jādod labskanīgi vārdi, kas patīk mums pašiem.
Jo tieši ar savdabību nevis līdzināšanos kādiem mēs esam svešiniekiem interesanti.
Mums radiniece aizprecējās uz Itāliju. Viena viņas draudzene, kad sabiedrībā stāda meiteni priekšā, saka: " Jūs varat iedomāties! Viņa runā valodā, kādā sarunājās mazāk, kā divi miljoni cilvēku. Apbrīnojami!"
Es, kad jautāju, kā angliski ir "brūte", biju domājusi, kā skaidrosim vārda nozīmi.
d.e.

Post by d.e. »

Vērotāja wrote:
d.e. wrote:

d.e. vispār jau centos uzrakstīt tieši pretējo, ka mums nav jādomā par to, kā tas skanēs citās valodās :lol: Mums nav jāiztop vai jāizpatīk kādam. Mums jādod labskanīgi vārdi, kas patīk mums pašiem.
Es to vairāk biju domājusi kā Tevis rakstīto : "Tāpat kā latviešu putnus saukt par Laimu vai Durbi, kas ir labskanīgi un visās valodās izrunājami un tomēr tik latviski vārdi."
Tieši tā, latvisku, bet tomēr daudzmaz izrunājamu arī citiem.
Locked

Return to “Jūras ērglis”