vistilbe

Post Reply
forelljjanka

vistilbe

Post by forelljjanka »

Padalīšos ar mazākās šnepes atrašanas un noteikšanas niansēm.Nu jau divus gadus regulāri izdodas atrast(un ļoti retos ,īpašos gadijumos nobildēt),šo,manuprāt,maskēšanās superspecu!!!Tātad,galvenais biotops-ideāli, nolaizts vai pusnolaizts zivju dīķis,tā niedrāja malā vai atsevišķi palieli laukumi niedrājā(nekad neesmu izcēlis vistilbi biezā niedrājā vai zālē vai atkal pilnīgi tīrā dubļu laukā),viņas mīl lai redzamība visapkārt slēpšanās vietai būtu ideāla3-5 m radiusā.Tad nu atliek metodiski ķemmēt tādas vietas ,brienot pa zampu,līdz ceļiem un dziļāk :mrgreen: 99.9 % gadijumu var ieraudzīt tikai ,ka putns izmaina savu maskēšanās pozu,(izsliets pakaļgals,mazliet paplesti spārni)un paceļas spārnos(atšķirībā no merkaziņas biežāk bez sauciena,ja ar saucienu tad tas ir līdzīgs,tikai klusāks).Tikai mērkaza iztraucēta paceļas spārnos 15-20 m distancē,vistilbe 0.1!!!-2.5 m.Daudzas reizes gadijies tā,vienu izceļu,ar acīm apēdu katru cm2,speru soli,paceļas otra,jau izmisīgi pētu ,speru soli,izceļas 3-šā!!! :D Pēdēja 10 cm no mana zābaka purngala.Nobildēt uz zemes izdevies 2x,pirmo redzēju kur atkal iekrīt niedrāja,aizskrēju uz turieni(cik nu to var līdz ceļiem dubļos)un tomēr ieraudzīju.Otro ieraudziju kad izcēlu vienu citu,beigās modelis izrādijās novārdzis,noķēru un mana slavenā māmiņa baroja visu ziemu,bet pavasarī veiksmīgi atlaidām ,pirms tam atrodot citas vistilbes(lai neklīst viena).1x izdevies ar balss ierakstu izprovocēt riesta lidojumu-dziesmu,jau vakara krēslā.
forelljjanka

Re: vistilbe

Post by forelljjanka »

Vēl dažas nianses.Vistilbi izceļot vienmēr pamanīsiet raksturīgās,platās dzeltenās svītras garenvirzienā pāri visai mugurai.Paceļoties tā aizlido samērā zemu virs niedrāja,samērā atri cenšoties kaut kur ,piemērotā vietā, atkal ātri nolaizties uz zemes(20-50m maks.100 m attālumā no iztraucēšanas).Mērkaziņa pārsvarā ceļas augstu ar lielu loku lido prom,tās atkārtotu nosēšanos reti izdodas piefiksēt.Vistilbi var atšķirt arī pēc tomēr salīdzinoši daudz ,daudz īsākā knābja.Ieraugot uz zemes (kas ir ļoti grūti)var atšķirt pēc "ķiverītes"citādākā krāsojuma(mērkazai galvas strīpas ir pretēji kā vistilbei),un vistilbes spalvas atsit interesantu tonalitāti ,nu kā naftas produktu pleķi ūdenī,tāds varavīkšņots mirdzums.
Ejam meklēt vistilbes!!! ;)
forelljjanka

Post by forelljjanka »

Vistilbju trakums Sātiņos ir sācies!Šogad neparasti agri,parasti pirmās atrodu novembrī.Vakar nelielā pančkā, nolaistā dīķi izdevās izcelt vismaz 5-as.Tas gan drīzāk tāda Sātiņu specifika,vistilbēm vajadzētu parādīties jau septembrī,iespējams Sātiņi iekļaujas vēlāko migrantu maršrutā,tāpat kā piemēram oktobrim,novembrim un pat decembrim(ja vēls rudens)raksturīgie vairāku tūkstošu dzelteno tārtiņu bari.
forelljjanka

Post by forelljjanka »

Ja nu kādam interesē,uzrakstīšu par vistilbju skaitīšanas metodiku.Daudzi droši vien pamanija manu piesiešanos Ainažu pusē saskaitītām it kā 80 vistilbēm.Pagaišsestdien sanāca iespēja Dabā pārbaudīt izcelto putnu skaita attiecību pret reāli tur esošiem putniem(ne speciāli,vienkārši īsā laikā atrādījās 8-as vistilbes un citu interesantāku fotoobjektu nebija).Tālāk ,laiku taupot citēšu savu e-pastu CelmiņAgrim- Piegāju tālākajā ragā pie ezera,tur 9 alpiņi,sadomāju izbradāt augāju vēl uz D,tur tāda kā sala veidojas un ...īsā brīdī pa un ap salu izcēlu 8 vistilbes!Visas aizgāja uz D,bet kā parasti nosēdās 25-50 m tālāk.Tā kā darīt ko nebija nolēmu pārbaudīt,cik daudz ķemmējot putnus var izcelt un cik tad sanāk reālais cipars pret izcelto putnu skaitu.Sadaliju ezermalu sektoros,ja vistilbes sēdās manas iešanas virzienā automātiski to sektoru mīnusoju(tā piemērām zemesrags aiz tā centrālā niedrāja pārvērtās par sektoru -4(izcēlu tur sešas vistilbes,tātad kopskaitam klāt +2).Izceltais kopskaits jau sāka jukt(bija pāri 50,līdz grāvim dzota(ir tur tāda būve ezermalā uz Z)virziena cacu vairāk nebija,nolēmu atgriezties pussalā pie sēres un iet uz D,automātiski tai virzienā -8(jo izcēlu tur 8 putnus).Ejot uz Z saskaitiju 19 putnus(pie apm.60 izcelšanas reizēm),ejot uz D vistilbes spītīgi laidās uz D man priekšā,nekādīgi netiku plusos,nolēmu apiet krasta līniju,aizgāju līdz tālākajam žogam un nācu atpakaļ,taktika attaisnojās,izcēlu 17 vistilbes,vairums pacēlās, un nosēdās man aiz muguras netaisot(-) sektorus,jo pirms tam biju jau tās iztramdijis 30-40 reizes,gala rezultātā pie virs 100 izceltiem putniem nonācu pie 19+17-8=28(pieļāvu daži putni paspēja aiziet uz D no pirmajā reidā izceltajiem,tad nu paliku pie KM ieziņotajiem ,apm.25-iem.)Tāpat apstiprinājās mans apgalvojums,tikai katra 5-tā vistilbe iztraucēta paceļas ar saucienu(vienu,ārkārtīgi reti vairākas reizes).Ar saucienu biežāk ceļas atkārtoti iztraucētie putni.Paceliena brīdi pamanāmi uz zemes jo ir tā dīvainā kustība,vistilbe maskējoties paceļ asti un knābi spiež pie zemes,bet startē kā normāls putns ar horizontālu rumpi,es to brīdi saucu par apvelšanos!;)Drīzāk tad var sadzirdēt spārnu švīkstu tiem atsitoties pret zemi vai augāju.
Skaitot vistilbes jāatceras viena lieta,skaitīt var tikai tās ,jo nepārtraukti jāvēro nosēšanās sektori kuros atkārtoti izceltie putni nav jāpieskaita.Vēl gan pasākumu interesantāku pataisa spēle-kurš pirmais ieraudzīs ,es vai vistilbe(parasti vistilbes vinnē ar vismaz 1:50).
Post Reply

Return to “Putni”