Njā, kad Ruslans bija ielicis savas somzīlišu ligzdas, es jau ar nodomāju, ka ir janvārī ieraudzījis pašas somzīlītes

Sanāk labs 'jociņš' janvāra listes medniekiem
Bet par citām ligzdām Tev varu piekrist, ka arī jāziņo - kaut vai jāsabildē un pēc tam varbūt jāmēģina noteikt tās īpašnieks. Vienīgi, ja somzīlītes ligzdu visi pazīst (arī es), tad ar citām ligzdām tomēr vajag pieredzi un samērā specifiskas zināšanas (kas, piemēram, man nav). Tagad jau gan var izmantot lielo ligzdu noteicēju, kas nenoliedzami ir vērtīgs informācijas avots.
Vienīgā lieta, ko varbūt vajag DD administrātoriem pārdomāt ir, vai, atzīmējot novērojuma statusā 'lietota/apdzīvota ligzda (u.c. varianti, kas nu tur ar ligzdām saistīti), nevajadzētu paslēpt kartē konkrētu vietu? Daļai aizsargājamu sugu jau tāda sistēma darbojas (bišu dzeņu novērojumi pat tiek dzēsti ārā, šķiet), bet, varbūt attiecībā uz ligzdvietām to vajag izvērst nedaudz plašāk? Piemēram, varbūt iekļaujot arī parastākas sugas? Un varbūt ne tikai attiecībā uz lielajām ligzdām, bet arī dobumiem?
Piemēram, trīspirkstu dzeņa ligzdvietas precīza vieta netiek slēpta, lai arī tā ir aizsargājama mikroligumu suga. Tāpat vistu vanagiem netiek slēpta vieta kartē - vienreiz pat mans tāds novērojums ar sabildētu ligzdu tika izdzēsts, jo bija pārāk precīzi un atklāti un tuvu ligzdošanas sezonai.
Var jau būt, ka nevajag slēpt?

Domāju te arī ir laba augsne interesantai un noderīgai diskusijai.