Ziņojumi par lietotām ligzdām DDatos.

Post Reply
forelljjanka

Ziņojumi par lietotām ligzdām DDatos.

Post by forelljjanka »

Vairāki DDatu lietotāji samērā īsā laika sprīdī ziņojuši par somzīlītes ligzdām.Katru reizi ar interesi atveru novērojumu,cerībā par ziemojošām somzīlītēm(pats tādas nekad neesmu sastapis kaut http://www.putni.lv aprakstā par sugu ziemošana ir atzīta par iespējamu)un še tev,atkal vecas ligzdas skrandas! :D Neapšaubu šādu novērojumu lietderību,visticamāk somzīles aprīļa beigās būs tur klāt,ļoti iespējams ka pat tajā pašā kokā fāterītis atkal būves...Tikai ar ko somzīles izpelnijušās tādu interesi?Ar skaisto ligzdiņu(kas vairums gadijumos pat neliecina par ligzdošanu! ;) )? Daudz vērtīgāka būtu plēšputnu ligzdu dokumentēšana,nu kaut balto stārķu(noteikti ka mello).Meža strazdu ligzdas ar tagad labi redzamas(un pēc to izskata un materiālā arī īpašnieks daudzreiz nosakāms),ar sīkputniem būs grūtāk,vārveidīgo ligzdas arī gana vērtīgas ,tās izmanto piekūnveidīgie,ausainās pūces...Tā kā ,neapstāsimies tikai pie somzīlēm,janvāra sarakstos ligzdas netiek ieskaitītas!!! :lol:
Rallus

Re: Ziņojumi par lietotām ligzdām DDatos.

Post by Rallus »

Vai kādam ir info par somzīlītes sastapšanu ziemā? Pēdējos 10 gadus šķiet, ka nav...? Noteikti vērts ziņot lietotas ligzdas, ja ir atpazīstams saimnieks. Somzīlīte jau noteikti s''kiet tāda eksotiskāka uz kopējo ligzdotāju fona ar savu audējputnisko ligzdu kā šedevru. Bez tam bieži kluso un slepenīgo putnu pat grūtāk pamanīt kā konstatēt viņa klātbūtni pēc ligzdām - sugas specifika:)

Taču var arī dadzīšu, paceplīšu ligzdas atpazīt utt. Piemēram, novērojumu atlasē pēc "Putni" izvēles, tad pie statusa "lietota ligzda", atķeksējot "tikai bildes", sanāk vesels ligzdu noteicējs. Taču pašlaik patiešām tur dominē somzīlītes:)

a
Gaidis Grandāns

Post by Gaidis Grandāns »

Kur tad vispār ir tie somzīlīšu novērojumi ziemas mēnešos??? Man ir pamatotas aizdomas (no paša pieredzes vairākus gadus atpakaļ), ka tās "it kā somzīlītes" var izrādīties niedru stērstes. Patiešām būtu interesanti uzzināt arī vēsturisko novērojumu aprakstus etc.
CerambyX

Post by CerambyX »

Njā, kad Ruslans bija ielicis savas somzīlišu ligzdas, es jau ar nodomāju, ka ir janvārī ieraudzījis pašas somzīlītes :D Sanāk labs 'jociņš' janvāra listes medniekiem ;)

Bet par citām ligzdām Tev varu piekrist, ka arī jāziņo - kaut vai jāsabildē un pēc tam varbūt jāmēģina noteikt tās īpašnieks. Vienīgi, ja somzīlītes ligzdu visi pazīst (arī es), tad ar citām ligzdām tomēr vajag pieredzi un samērā specifiskas zināšanas (kas, piemēram, man nav). Tagad jau gan var izmantot lielo ligzdu noteicēju, kas nenoliedzami ir vērtīgs informācijas avots.

Vienīgā lieta, ko varbūt vajag DD administrātoriem pārdomāt ir, vai, atzīmējot novērojuma statusā 'lietota/apdzīvota ligzda (u.c. varianti, kas nu tur ar ligzdām saistīti), nevajadzētu paslēpt kartē konkrētu vietu? Daļai aizsargājamu sugu jau tāda sistēma darbojas (bišu dzeņu novērojumi pat tiek dzēsti ārā, šķiet), bet, varbūt attiecībā uz ligzdvietām to vajag izvērst nedaudz plašāk? Piemēram, varbūt iekļaujot arī parastākas sugas? Un varbūt ne tikai attiecībā uz lielajām ligzdām, bet arī dobumiem?

Piemēram, trīspirkstu dzeņa ligzdvietas precīza vieta netiek slēpta, lai arī tā ir aizsargājama mikroligumu suga. Tāpat vistu vanagiem netiek slēpta vieta kartē - vienreiz pat mans tāds novērojums ar sabildētu ligzdu tika izdzēsts, jo bija pārāk precīzi un atklāti un tuvu ligzdošanas sezonai.

Var jau būt, ka nevajag slēpt? :) Domāju te arī ir laba augsne interesantai un noderīgai diskusijai.
forelljjanka

Post by forelljjanka »

Jā,interesanti ar tām ziemojošām somzīlītēm!Arī mana slavenā māmiņa(un somzīlītes ir putnu suga ko viņa ir pamatīgi pētijusi)neatceras nevienu ziemošanas faktu.Labi ,Saldus(Sātiņi) ir viens no aukstākajiem(arī augstākajiem)Kurzemes reģioniem.Bet mellmaskotie tika pastiprināti pētīti arī Liepājas raj.Durbes apkaimē(faktiski tur vairāk kā Sātiņos).Būs jāpatirda CelmiņAgris kas un kā! Es pat teiktu ka somzīles atgriežas (vismaz Sātiņos)pat salīdzinoši vēlu!!! Reizē ar ezera un ceru ķauķiem,maija sākumā!
Pranks

Post by Pranks »

Par ziemojošām somzīlītēm - "Ķemeru nacionālā parka putni" somzīlīšu sadaļa 390 lpp: "Ziemas laikā reģistrētas 27.02.1983., kad novērots viens lidojošs putns un niedrājā dzirdētas aptuveni piecu putnu balsis, 24.01.1988., kad niedrājos sastapti pieci putni vienkopus un viens atsevišķs putns, kā arī tā paša gada 13.02., kad ezerā redzēti trīs putni. Juris Lipsbergs"
Post Reply

Return to “Putni”