Taigas un tundras sējas zosu noteikšana un atšķirības.
-
Taigas un tundras sējas zosu noteikšana un atšķirības.
Vēl tāds,tīri subjektīvs mans novērojums-jo agrāk uz Latviju(Kurzemi,Zemgali) atlidojuši zosu bari,jo reālāk un vairāk tajos atrodami taigas zoss īpatņi,tomēr tie reti sasniedz vairāku desmitu skaitu barā un nekad tajā nedominē.Nekad neesmu redzējis arī zosu barus vai bariņus kas sastāvētu tikai no taigas zosīm.Tāpat,ievērojami mazāk taigas zosis esmu redzējis rudens migrācijā.
Putni.lv arī atrodamas abu pasugu(sugu)salīdzinošas bildes.
Fotokolāžas labajā pusē redzamas divas,manuprāt ,tipiskas taigas sējas zosis,kr.puses zosis bikk nefokusā,tomēr vienīgās kas bija identiskā attālumā un,manuprāt,nav taigas.
Protams,abu pasugu(sugu)zosīm(īpaši tundras)knābja krāsojums stipri variē,tādos gadijumos neiztikt bez labām bildēm,kurās iespējams salīdzināt citas pazīmes.
Re: Taigas un tundras sējas zosu noteikšana un atšķirības.
Tēma ļoti aktuāla un šis ir labs iesākums plašākai diskusijai - vēlams ar bilžu piemēriem
Vakarā no kompja pazaurēšu citus i-neta resursus, kuros arī dažādi censoņi lauž šķēpus ar tundras/taigas sējas zosu noteikšanu.
Bet tā lai saduļkotu ūdeni pavisam - ja neņem vērā knābja krāsu, bet skatās tikai ķermeņa/knābja proporcijas, man domāt, ka kreisā kadra divi labās malas putni arī labāk atbilst taigas zosīm

Bet tā lai saduļkotu ūdeni pavisam - ja neņem vērā knābja krāsu, bet skatās tikai ķermeņa/knābja proporcijas, man domāt, ka kreisā kadra divi labās malas putni arī labāk atbilst taigas zosīm

-
Taisnība,Uģi!
Uz vietas spriedām,ka visas varētu būt taigas,tomēr ,tipiskas ,visām pazīmēm atbilstošas,tikai tās divas! Jāmeklē arhīvā,uzreiz gan jābrīdina,nav man labas taigas zosu bildes.Parasti jau tādām strīdīgām sugām prasība,jāatbilst visām pazīmēm.
Interesanti,viņam mēdz būt jaukti pāri?

Interesanti,viņam mēdz būt jaukti pāri?
Jāni, neveiksmīgi izvēlēta bilde, lai raksturotu tundras sējas zosis. Taigas ir OK. Par sastopamību - tik tiešām taigas nāk agrāk un es ne reizi vien esmu redzējis taigas sējas zosu "tīrkultūras". Starp citu - par 1.martā Užavas laukos redzēto: mans tāds optimistisks vērtējums, ka tur bija kādas 400 zosis. Meža bija 10, baltpieres ļoooti maz (redzētas kādas 5). Faktiski lielākā daļa bija sējas zosis - pēc mana vērtējuma nedaudz vairāk par pusi (nu kādi 55%
) taigas sējas zosis, mazāk par pusi - tundras sējas zosis.

-
Pievienoju Ģirta Zemberga bildi lidojumā.